indrumar athos

ÎNDRUMAR  PENTRU  PELERINUL  CARE  DOREŞTE  SA  MEARGĂ  ÎN SFANTUL MUNTELE  ATHOS – ȚARA CĂLUGĂRILOR

 -pelerinajul în Sfântul Munte se adresează exclusiv bărbaților-

 

Din momentul în care ne hotărâm să vizităm Sfântul Munte Athos cel dintâi lucru care trebuie făcut  este să ne rugăm Maicii Domnului să ne învrednicească pentru a păși pe pământul sfânt al ei, în grădina sa.

Al doilea pas este să ne hotărâm asupra unei perioade din timpul anului în care am dori să plecăm în pelerinaj.  Aici trebuie să avem în vedere următoarele: în luna Ianuarie există posibilitatea de a merge la Praznicul Bobotezei (19 ian) în special cu o rânduială aparte la Mănăstirea Vatopedu, dar cu o programare făcută din timp, din anul anterior cel puțin cu două luni înainte.

Lunile  Februarie – Mai  sunt de obicei destul de aglomerate de aceea trebuie vorbit din timp cu organizatorul pelerinajului pentru a face rezervări  la manăstirile românești unde cu siguranță cu toții am dori să ne cazăm.

Lunile Iunie – Septembrie sunt de obicei foarte călduroase și mai puțin aglomerate cu excepția perioadei de 18 -19  August când se face un pelerinaj special pentru urcușul pe vârful Athosului la 2044 de metri, pentru prăznuirea hramului Schimbării la Față a Mântuitorului (19 august –calendarul vechi).  Pelerinajul la această dată presupune o pregătire aparte datorită urcușului de 7 ore, cu un echipament adecvat de munte și o minimă pregătire fizică.

Lunile Octombrie și Noiembrie sunt cu o climă caldă mai spre răcoroasă și de aceea sunt alese de mulți pelerini. Luna Decembrie ca și Ianuarie poate aduce surprize neplăcute din partea vremii atât la noi în țară cât și în Bulgaria datorită ninsorilor și a drumurilor înzăpezite.

Al treilea pas este alegerea operatorului sau firmei de turism cu care să plecăm în pelerinaj.

Sfatul nostru este să nu vă grăbiți și să cercetați toate siturile de profil de pe internet, iar la o căutare pe Google aveți câteva oferte pe prima și a doua pagină.

Ce trebuie să urmăriți? În primul rând trebuie să ştiţi că sunt operatori mai scumpi şi mai ieftini dar care oferă servicii diferite. Un pelerinaj clasic în sfântul Munte Athos ar trebui să cuprindă cel puţin 3 nopţi în Sfântul Munte dacă nu chiar 4 şi să aibă în program pe cât posibil cazare la mănăstirle româneşti ca să puteţi înţelege pe deplin slujbele. Adică din cele 3 sau 4 nopţi, două cazări ar trebui să fie în ofertă la Schitul românesc Prodromu şi Schitul românesc Lacu (eventual la o chilie românească din Lacu). De altfel foarte important este ca programul să aibă o cursivitate, adică să nu cazaţi de două ori în acelaşi loc sau să vizitaţi de două ori aceleaşi mănăstiri (se mai întâmplă uneori). Într-un pelerinaj de 3-4 nopţi ar trebui să aveţi neapărat într-o zi o maşină închiriată pentru 8 ore cu care să vizitaţi cât mai multe mănăstiri. Există posibilitatea închirierii taxiurilor zilnic dar aceasta ridică mult preţul pelerinajului.

Ex. de traseu 8 ore:  Man. Kutlumuş+ Man. Protaton + Schitul Sfântul Andrei + Vatopedu + Pantokrator + Schit. Sfântul Ilie + Stavronikita+ Iviru + Izvorul Maicii Domnului+ Filoteu+ Karacalu+ Izvor Sf. Athanasie + Marea Lavră.

Dacă la mănăstirile şi obiectivele menţionate în exemplul anterior  adăugăm două Schituri româneşti (Prodromu şi Lacu) şi mai ajungem şi la mănăstirea sfântul Pavel putem spune că pelerinajul a acoperit un traseu bogat. Desigur pot fi şi alte mănăstiri în program care să le înlocuiască pe cele menţionate.

Atenţie mare la preţurile care se afişează şi la serviciile incluse în aceste preţuri. Unii în reclamele lor vorbesc de o sută şi ceva de euro după care vor spune că aici nu sunt incluse cheltuielile în Sfântul Munte asta presupunând uneori dublarea sumei. Întrebarea pe care trebuie să o adresaţi este următoarea:

Cât mă costă acest pelerinaj (all inclusiv) – adică cu toate taxele (incluzând aici: transport din ţară în portul Uranopoli, permisul de intrare în Sfântul Munte, ferryboat, taxiurile din munte, cazarea înafara Sfântului Munte unde este cazul   şi mesele dinafara Sfântului Munte)  peste care eu să nu mai am nimic de cheltuit afară de ce-mi cumpăr ca suvenir?

În funcţie de suma totală şi de traseu, în special de numărul mănăstirilor vizitate (măcar 10 şi cele două izvoare – al Maicii Domnului şi al sfântului Atanasie) vă puteţi face o idee despre fiecare ofertă în parte.  Întrebaţi dacă se merge pe jos şi câte ore pentru a vă putea pregăti cu încălţăminte adecvată (sandale  sau adidaşi aerisiţi) şi cu un rucsac nu prea greu.

Sunt operatori care oferă şi vizitarea oraşului Tesalonic pe care merită să-l includeţi în acest pelerinaj şi care are 4 obiective majore: + Catedrala Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir + Mănăstirea Sfânta Teodora şi cuviosul David  cu închinare la moaştele lor+Biserica sfânta Sofia+ Catedrala Mitropolitană – moaştele Sfântului Grigorie Palama şi nelipsita plimbare pe faleza mării cu vizitarea turnului alb emblematic pentru oraşul Tesalonic.

Atenţie!!! Pentru cei care reuşesc să formeze un grup de minim 8 persoane există oferte sau chiar gratuităţi. Dacă aveţi această posibilitate nu ezitaţi să negociaţi cu operatorul de turism.

După ce am ales operatorul şi perioada de plecare ne spovedim şi dacă reuşim ne împărtăşim luăm binecuvânare de la duhovnic şi ne prezentăm la punctul de plecare.

CUM NE ECHIPĂM  ŞI CE BAGAJ PUTEM LUA LA NOI?

Întâi de toate să avem BULETINUL  DE  IDENTITATE care trebuie verificat să nu fie expirat. Îmbrăcămintea şi încălţămintea trebuie să fie lejeră, dar atenţie – cuviincioasă (fără pantaloni scurţi sau mâneci scurte-în cazul sandalelor piciorul să fie acoperit cu şosete) ca să ne putem închina şi în biserici.

În Sfântul Munte nu avem binecuvântare pentru plajă sau baie dar dacă pelerinajul include o noapte în portul Uranopoli acolo puteţi merge la ţărmul mării pregătiţi pentru o baie în mare.

Pentru preoţi (de mir) şi călugări e obligatoriu peste reverendă să poarte o rasă şi fes preoţesc pe cap, la slujbe şi la trapeză.

În bagaje vom pune un rând de lenjerie intimă şi schimburi pentru fiecare din cele patru zile, trusa cu cele necesare pentru toaleta personală (în unele mănăstiri se poate face duş), eventual o lanternă, o triplă pentru priză, şi ceva mâncare pentru drum.

Atenţie!!! În Sfântul Munte evităm consumul de carne. Mesele de la mănăstiri de obicei nu trebuie suplimentate decât în cazul în care, din diferite motive s-ar putea pierde masa la ora stabilită sau pentru cei care au de luat medicaţie. Putem avea în bagaj câteva conserve de peşte, fructe,  iar dacă este post atunci doar mâncare de post.

Bagajul de preferinţă să fie un rucsac mai mărişor evitând pe cât posibil genţile de mână sau trolerul cu rotile; el trebuie să conţină lucruri puţine şi utile. Nu de puţine ori pelerinii şi-au dat seama că au cărat în plus lucruri inutile. Sa avem în bagaj haine adecvate pentru zile ploioase, umbrelă sau pelerină de ploaie.

În bagaj trebuie sa avem loc şi pentru cumpărăturile din sfântul Munte şi neapărat să avem în vedere două bidoane goale pentru aghiazmă de la cele două izvoare.

Câţi bani luăm la noi? După ce aţi plătit operatorul de turism ar fi bine să vă pregătiţi câţiva euro pentru diferite cumpărături: tămâie (30-40 eur/kg), mir, icoane, cruciuliţe, metaniere şi de asemenea dacă doriţi să daţi pomelnice să aveţi bacnote adecvate cu pomelnicul pregătit de acasă pentru fiecare mănăstire (5, 10, 20 euro – fiecare după dorinţa sa). Este bine să cereţi părerea ghidului pentru că am avut surpriza să fim trataţi cu răceală şi ieşiri în decor la unele mănăstiri greceşti atunci când li s-au înmânat pomelnice cu bani.

Nu trebuie neglijate amintirile din pelerinaj care trebuie să se regăsească scrise pe un carneţel şi binenţeles imortalizate cu ajutorul unui aparat foto (acolo unde este permis).

În Sfântul Munte condiţiile de cazare sunt similare celor din mănăstirile româneşti. Scopul principal al pelerinajului este participarea la sfintele slujbe şi închinarea la sfintele moaşte sau icoane făcătoare de minuni precum şi ascultarea unor cuvinte duhovniceşti de la părinţii athoniţi când aceştia sunt dispuşi să vorbească. Programul de slujbe înecepe în jurul orei 4 dimineaţa până la ora 8  iar seara slujba obişnuită a vecerniei de o oră.

În timpul pelerinajului trebuie evitate discuţiile inutile, zgomotoase, certurile sau neînţelegerile care pot tulbura liniştea monahilor; trebuie intensificate rugăciunile şi trăirea cu toată fiinţa noastră a momentelor unice în acele locuri sfinte.

În încheiere, trebuie menţionat că pot apărea şi ispite din partea vremii nefavorabile, care să întârzie intrarea sau ieşirea din Sfântul Munte, din cauza mării agitate când nu pot circula vapoarele. Acestea trebuie asumate deopotrivă.

Vă urăm să aveţi parte de un pelerinaj cu folos şi vă aşteptăm la drum !

Pentru detalii şi oferte:   Tel. 0751116511

pelerinajegrecia-athos.ro