IMG_1047
Sfantul Ioan Rusu – Evia
Manastirea Sfantul Ioan Rusu este o manastire ortodoxa din Insula Evia, Grecia. Biserica manastirii adaposteste, cu mare bucurie, mult cinstitele Moaste ale Sfantului Ioan Rusu, un sfant cunoscut si iubit in intreaga lume, atat pentru nenumaratele lui minuni, cat si pentru deosebita lui viata in Hristos.
Evia este cea de-a doua mare insula greceasca, dupa Insula Creta, avand o lungime de 175 de kilometri, o latime cuprinsa intre 6 si 45 de kilometri si o suprafata totala de 3.660 de kilometri patrati. Dintre insulele mediterane estice, doar insulele Cipru si Creta sunt mai mari decat aceasta.
Majoritatea celor ce ajung sa paseasca pe pamantul din Evia intra in insula prin Chalkida, de unde doua poduri ofera acces masinilor si pelerinilor. Podul cel vechi se pastreaza inca si astazi, desi este folosit noul pod, o constructie moderna si viabila. Din Tesalonic si din Atena pleaca autobuze spre insula Evia, iar trenul ajunge si el pana in Chalkida.
Multi aleg insa calatoria cu vaporul, care ajunge in sapte puncte diferite ale insulei. Din partea nordica a insulei, se poate pleca cu vaporul din porturile Glifa, Arkitsa si Agios Konstantinos, iar dinspre sud, se pleaca din porturile Agia Marina si Rafina.
Manastirea Sfantul Ioan Rusu din Insula Evia – scurt istoric
Manastirea Sfantul Ioan Rusu se afla in localitatea Prokopi, aflata in partea nordica a insulei Evia. Anual, mii de pelerini poposesc langa Moastele Sfantului Ioan Rusu, ingenunchind si rugandu-se sfantului, mai ales in data de 27 mai, ziua praznuirii sale.
Grecii din Antolia, locul unde a vietuit si murit Sfantul Ioan, au luat trupul sfantului si l-au asezat intr-o biserica din Anatolia, Capadocia, pana in anul 1920. Se spune ca sfantul era venerat atat de greci, cat si de turci, armeni, protestanti si musulmani, multi dintre cinstitorii sai fiind binecuvantati cu minuni, vindecari si ajutor.
Moastele sfantului Ioan au fost aduse din localitatea Prokopi in Evia de catre crestinii refugiati din Prokopion – Urgup, regiunea Capadocia, dupa incidentele ce au cuprins Asia Mica intre anii 1922-1924.
In urma razboiului greco-turc, schimburile de locuitori, emigrarile si mutarile, au dus la mutarea multor greci din Anatolia in Grecia. Astfel, unii dintre refugiati au intemeiat localitatea Prokopi, in nordul insulei, aducand cu atat Moastele sfantului, cat si numele localitatii natale.
Pentru mai multi ani, acestea au stat in Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, din localitatea Noul Prokopi, Evia. In anul 1951, Sfintele Moaste vor fi mutate intr-o noua biserica, inchinata Sfantului Ioan Rusu, aici fiind intemeiata si o manastire. Chipul sfantului este inchis la culoare, insa neputrezit si frumos mirositor, acesta fiind acoperit cu o masca de aur.
Mana cea dreapta a Sfantului Ioan Rusu se afla in Manastirea Sfantul Pantelimon – Russikon, Sfantul Munte Athos. Cu binecuvantarea Patriarhului Alexei al II-lea, intre anii 2003-2004, in sectorul Kuntsevo, Moscova, va fi ridicata o biserica de lemn inchinata sfantului.
Viata Sfantului Ioan Rusu (1690 – 1730)
Se crede ca Sfantul Ioan Rusu s-a nascut in Ucraina, spre sfarsitul secolului al XVII-lea, in jurul anului 1690. Inrolat in armata tarului Petru I, intr-o lupta impotriva otomanilor, tanarul Ioan a fost capturat si vandut ca sclav. El este dus in Constantinopol, apoi in regiunea Prokopi, aproape de Cezareea Palestinei, in Asia Mica. Astfel, el a ajuns in Anatolia, unde a vietuit ca sluga la un turc localnic.
Sunt pastrate cuvintele Sfantului Ioan, rostite catre stapanul caruia ii fusese vandut ca rob: „Cine poate sa ma desparta de dragostea Hristosului meu? Tristetea sau stramtoarea, prigoana, goliciunea sau robia? Am convingere, credinta si dragoste catre Domnul meu Iisus Hristos, unul nascut Fiu al lui Dumnezeu si nimic nu ma va desparti de dragostea Lui. Ca rob ascult poruncile Tale, in treburile slugarniciei, insa in credinta mea in Mantuitorul Hristos, nu-mi esti stapan.”
Uneori, sfantul reusea sa termine munca zilnica si sa mearga in Biserica Sfantul Gheorghe, spre a participa la privegheri. Stapanul lui, intelegand ca multe dintre binefacerile primite peste zi, cat si prosperitatea lui se datoreaza slugii sale, a ajuns sa-l iubeasca pe sfant.

Vazandu-si de mai inainte adormirea in Domnul, Sfantul Ioan l-a chemat pe preotul bisericii sa-l impartaseasca cu Sfintele Taine. Astfel, ascunzand Tainele intr-un mar scobit, preotul a venit in grajd, unde vietuia sfantul si l-a impartasit. Sfantul a adormit in Domnul in anul 1730, la o varsta de aproximativ 40 de ani, trupul sau fiind gasit neputrezit peste alti cativa ani.